I det her skønne projekt i samarbejde med Herning Kommune, mindskes ensomhed blandt ældre med VR.
VR-oplevelserne bringer både nye og gamle minder frem, som de ældre deler med hinanden. Men der er også nyt at udforske.
Steder som borgerne ikke tidligere har oplevet, men nu udforsker sammen. Her er det de smukkeste samtaler, der udfolder sig, når de ældre oplever sammen.
Og der er rigtig gode muligheder for, at nye venskaber får lov at blomstre midt i en hverdag, der ellers kan føles ensom.
– Idegenerering
– Strategi
– Udvikling
– Test
– Løbende opfølgning
– Implementering
– VR Platform
– VR Headsets + Tablet
Ensomhed blandt ældre er stærkt udbredt og undersøgelsen Danskernes Sundhed – Den nationale Sundhedsprofil 2017, viste at hele 55.000 personer over 65 år, led af svær ensomhed.
En problemstilling, der er svær at lukke øjnene for og det kunne Herning Kommune heller ikke.
En af borgerne, der er med i projektet, hedder Ebba. Hendes mand gennem 68 år, gik bort kort før jul og oplever, at det er hårdt at være alene:
”Det kan godt være ensomt, fordi der jo er noget, man mangler i sit liv – meget endda.”
Ebba tager sine VR-briller på og starter headsettet, så er der smil og samtalen går.
Hendes virtuelle rejsemakker hedder Steen og sidder et andet helt andet sted i Danmark. Det er ham, Ebba taler med. De taler om det, de oplever i VR.
Projektleder Kathrine Byskov Hansen fra Herning Kommune fortæller:
”Vi vil rigtig gerne give vores borgere muligheden for at få et fællesskab, uden at de behøver at skulle ud ad døren og møde nye mennesker.”
Det er faktisk noget helt nyt, at man bruger VR til at skabe fællesskaber. VR er normalt forbundet med individuelle oplevelser, så projektet her, er helt unikt. Og Kathrine har store forventninger til, at VR kan bekæmpe ensomhed blandt ældre.
Se TV-Indslag her
Det er både livsbekræftende og meningsgivende at opleve, hvordan VR kan bringe vores ældre borgere sammen. Og det gode er, at det alt sammen foregår i både rolige og trygge omgivelser, nemlig i eget hjem.
Det er også nemt at gå til. Så nemt, at de ældre helt selv tager deres VR-headset på og logger sig direkte ind på de faciliterede oplevelser.
Her møder borgerne den flinke turguide, som hjælper borgerne undervejs. Guiden fortæller blandt andet om stederne de oplever i VR og stiller opfølgende spørgsmål, hvilket er med til at indlede helt nye samtaler.
Både Steen og Ebba er positive over, at de kan mødes virtuelt.
VR-oplevelserne bringer både nye og gamle minder frem, som de deler med hinanden. Men der er også nyt at udforske. Steder som de ikke tidligere har oplevet, men nu udforsker sammen.
Da Ebba bliver spurgt om, der kan dannes nye venskaber i det virtuelle fællesskab, svarer hun prompte:
”Ja, selvfølgelig!”
Et fællesskab, hvor også nye venskaber kan få lov at blomstre midt i en hverdag, der ellers kan føles ensom.